به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد; سهیلارضائی تبار، پژوهشگر محیط زیست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، به دعوت مدارس اردکان در جلسه اولیا و مربیان حاضر شده و در خصوص چالشهای محیط زیستی روز و منطقه به ایراد سخنرانی پرداخت.
رضایی تبار در خصوص; آشنایی با آلاینده های هوا و منابع آنها در داخل و خارج از منزل، اثرات آلایندهها بر سلامت انسان و بویژه دانشآموزان،نحوه آگاهی از وضعیت کیفیت هوا،اقدامات مناسب اولیا و مربیان برای مواجهه کمتر دانش آموزان با آلاینده ها در خانه و مدرسه،اثرات سوء مصرف نوشیدنی و غذای داغ در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف، کاهش استفاده از کیسه های پلاستیکی و اثرات آن بر انسان و محیط زیست،آگاهی از بحران و کمبود آب و انرژی و لزوم آموزش و تاکید بر کنترل مصرف به کودکان و دانش آموزان توضیحاتی ارایه کرد.
رضائی تبار در مورد منابع آلاینده داخل خانه به مواردی چون جاروبرقی حین جارو زدن، اجاق گاز در حین آشپزی، پرینتر، انواع اسپری ها و افشانهها، لوازم آرایشی بهداشتی از جمله لاک ناخن و پد استون، زغالی و دودی کردن غذا، بخارات حمام در اتاقهای مستر، سربی پرده و ... اشاره نمود.
وی در مورد ورود ذرات 2.5 میکرون بطور مستقیم به ریه و خون و انتقال به تمامی اندامهای بدن و اثر بر مغز و قلب و کبد و ریه و سیستم تولید مثلی و جنین و .... اشاره کرد. همچنین در مورد اثرات آلایندهها در اختلال در یادگیری دانش آموزان، سرگیجه، سوزش مجاری تنفسی، عطسه و آبریزش بینی، سرفه، و ... اشاره کرد.
رضایی تبار در ادامه برای آگاهی اولیا و مربیان از وضعیت کیفیت هوا برنامه DOE را معرفی نمود و برای مواجهه کمتر دانشآموزان با آلایندهها مواردی چون استفاده از ماسک N95 در روزهای آلوده، بستن درب و پنجره در شرایط آلوده، برگزاری مراسم صبحگاهی و ورزش در فضای سربسته در مدرسه، تنظیم بازدیدها و اردوهای تفریحی دانشآموزان با توجه به وضعیت کیفیت هوا، عدم استفاده از کولرهای آبی در هوای آلوده، استفاده از کلاه لبه دار برای محافظت پوست و چشم دانش آموزان در مقابل UV و ... را عنوان کرد.
کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد در مورد اثرات سوء مصرف نوشیدنی و غذای داغ در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف گفت استفاده از مواد داغ در این ظروف باعث تغییر ساختار پیوند شیمیائی در این ظروف و آزادسازی مواد شیمیائی چون بیسفنول A در نوشیدنی یا غذا شده و میتواند منجر به مشکلات باروری، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2، تاثیر بر مغز جنین و ... شود.
وی در مورد کاهش استفاده از کیسه ها و ظروف پلاستیکی و اثرات آن بر انسان و محیط زیست گفت: این پلاستیکها در طبیعت به تکههای کوچکتر تبدیل میشوند که به آنها مایکروپلاستیک (میکروپلاستیک) گفته میشود. میکروپلاستیکها در آب، خاک، هوا و ... منتشر میشوند. حضور میکروپلاستیک ها در طبیعت اثرات مضری دارد از جمله منجر به تلفات آبزیان میشود. گزارشهای متعددی در دنیا در مورد وجود قطعات پلاستیکی در آبششها یا اندامهای گوارشی آنها گزارش شده است. همچنین وجود میکروپلاستیکها در بدن انسان منجر به مشکلاتی از قبیل فشار خون و اختلال در عملکرد اندامهای مختلف بدن میشود.
رضایی تبار در پایان در مورد لزوم مدیریت مصرف آب و انرژی در منازل به اولیا و مربیان گفت با توجه به شرایط کنونی کشور و ناترازی در بحث آب و انرژی هر شهروند و هموطن موظف است به نوبه خود با مدیریت استفاده صحیح از این منابع تجدید ناپذیر، نقش خود را در بقای نسلهای آینده و فرزندان این مرز و بوم ایفا نماید.