غلامرضا گلمحمدی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، در نشست خبری به مناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس این سازمان، با تبریک سال نو و عید فطر، از اهمیت سرمایهگذاری در تولید بهویژه در بخش کشاورزی سخن گفت و تأکید کرد: «سال جدید را با عنوان تحقق سرمایهگذاری برای تولید آغاز کردهایم و امیدواریم این شعار در حوزه کشاورزی نیز محقق شود.»
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، گلمحمدی با بیان اینکه سازمان تات تنها محدود به سه واژه پژوهش، آموزش و ترویج نیست، گفت: «این سازمان مرجعیت علمی در بخش کشاورزی کشور را دارد و در حوزههای سیاستگذاری، حکمرانی داده، تولید نهادهها و محصولات فناورانه، حفاظت از منابع ژنتیکی و تدوین قوانین مرتبط، نقش بیبدیلی ایفا کرده است.»
وی یادآور شد: «قانون مدیریت منابع ژنتیکی که سال ۱۳۹۶ تصویب و از سال ۱۳۹۷ اجرایی شد، نخستین بار توسط این سازمان پیشنهاد و تدوین شد و بدون افزایش ساختار، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشور را راهاندازی کرد.»
ساختار گسترده، رسالت کلان
رئیس سازمان تات با تشریح گستره ساختاری این نهاد، گفت: «سازمان دارای ۲۱ مؤسسه و مرکز ملی، ۳۴ مرکز تحقیقات استانی و ۳۱۴ ایستگاه و پایگاه تحقیقاتی در سراسر کشور است. ریشه این سازمان حتی از تأسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۲ نیز پیشتر است. مؤسساتی چون انستیتو رازی و مؤسسه تحقیقات شیلات از پیشگامان علمی کشور هستند.»
گلمحمدی با اشاره به جامعه هدف سازمان تات افزود: «این سازمان برای خدمت به ۴.۳ میلیون بهرهبردار، ۱۰ میلیون زن روستایی و ۴۰۰ هزار زن عشایری، شبکهای متشکل از بیش از ۱۲۵۰ محقق معین، حدود ۷۰۰۰ مروج پهنه و ۳۸ هزار مروج تربیت کرده است که در کنار ۱۸۶۰ عضو هیئت علمی و ۵۶۰۰ نیروی پشتیبان فعالیت میکنند.»
از واکسن نوزاد تا نان سفره مردم
به گفته وی، سازمان تات از تولید واکسنهای دوران نوزادی در انستیتو رازی تا بذر نان و میوه و لبنیات سفره مردم، در همه مراحل زندگی نقش ایفا کرده و اثربخشی علمی و مالی قابلتوجهی داشته است.
«از میان ۱۲۰۰ رقم گیاهی معرفیشده تاکنون، ۱۸۲ رقم در حال حاضر در عرصه کشت و بهرهبرداری هستند. در حوزه واکسن، ۷۰ درصد واکسنهای انسانی و دامی و ۳۰ درصد واکسنهای طیور کشور در این سازمان تولید میشود. همچنین، تنها در سال گذشته، ۷۲ رقم گیاهی جدید معرفی شده که ۶ رقم از آنها به قراردادهای تجاری منتهی شد.»
سرمایهگذاری با بهرهوری ۳۰ برابری
گلمحمدی با اشاره به اثربخشی بودجه این سازمان گفت: «با بودجهای حدود ۶۰ میلیون دلاری (شامل مؤسسه رازی)، فقط فناوریهای این سازمان بیش از ۲ میلیارد دلار ارزشگذاری شدهاند، که نیمی از آن فقط مربوط به تولید هستههای اولیه بذر است. امروزه ۹۸ درصد بذر مورد استفاده در کشور بهصورت خودکفا تولید میشود که منشاء آن در همین سازمان است.»
دستاوردهای فناورانه و ترویجی
رئیس سازمان تات با اشاره به موفقیتهای فناورانه سال گذشته گفت: «در حوزه تولید بذر، بهویژه ارقام مقاوم به خشکی، تا ۳۵ درصد افزایش تولید را شاهد بودیم. همچنین دو واکسن جدید شامل یک واکسن دامی با نگهداری سادهتر و یک واکسن دوگانه طیور معرفی شدند. همچنین پادزهر مار سیاه که در سیستان و بلوچستان منجر به مرگ چند نفر شده بود، ظرف دو سال توسط محققان سازمان تولید شد و امروزه میزان مرگ ناشی از مارگزیدگی در کشور به صفر رسیده است.»
تربیت کشاورزان آینده
به گفته وی، تربیت کشاورزان آینده از طریق ۳۸ هنرستان کشاورزی (۳۴ فعال) و آموزش مهارتی سربازان وظیفه با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح انجام شده است: «در سال گذشته، ۵ هزار سرباز آموزش دیدند که ۷ هزار نفر از آموزشدیدگان با دریافت بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات، وارد بازار کار شدند.»
نظارت و ارزیابی تخصصی
گلمحمدی با اشاره به عملکرد سازمان در حوزه نظارت گفت: «بیش از ۲۰۰ هزار هکتار مزارع بذری و بیش از ۱.۸ میلیون نمونه نهاد در این سازمان پایش میشود. همچنین، آزمایشگاه مرجع ارزیابی ذرتهای تراریخته و سایر نهادههای دامی در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی مستقر است.»
رئیس سازمان تات تأکید کرد: «محققان ما فقط در اتاقها نمینشینند، بلکه در عرصهها کنار کشاورزان هستند. با بیش از ۴۴ هزار روز حضور در مزرعه، دانش فنی و یافتههای علمی سازمان به طور مستقیم به تولید کشاورزی کشور منتقل میشود.»
